18. 10. 2024

Roman Červenka: Očekávání a realita

Zdroj: Freepik

Roman Červenka je jméno, které rezonuje mezi hokejovými fanoušky nejen v České republice, ale i po celém hokejovém světě. Tento talentovaný český hokejový útočník si udělal jméno v KHL a později ve Švýcarsku, měl rozhodně potenciál stát se jedním z významných hráčů v NHL.

Jaká byla očekávání fanoušků a jakou kariéru nakonec prožívá Roman Červenka v Evropě? Více se dozvíte v článku.

Představení Romana Červenky

Roman Červenka, narozen 10. prosince 1985, je český profesionální hokejista, který začal svou profi kariéru v pražské Slavii. Již od útlého věku bylo jasné, že má talent, který ho může dostat mezi hokejovou elitu. Po úspěšných letech v české Extralize se Červenka vydal do ruské KHL, kde se stal jedním z nejuznávanějších hráčů ligy. Posledních pár let hraje nejvyšší soutěž ve Švýcarsku a v roce 2024 se dokonce stal kapitánem Česka při zlatém Mistrovství světa v roce 2024 v Praze.

Počátky kariéry ve Slavii

První sezony v extralize odkroutil Roman Červenka pod vedením Vladimíra Růžičky v pražské Slavii, se kterou následně získal v sezóně 2007/2008 mistrovský titul a v následující sezoně zaznamenal 73 bodů v základní části a stal se nejproduktivnějším hráčem základní části.

Úspěchy v KHL

V následujícím roce už válel v KHL v mužstvu Avangard Omsk, kde si vyzkoušel sezonu po boku Jaromíra Jágra. Červenka si během svého působení v KHL získal obrovský respekt. Jakožto klíčový hráč Avangardu Omsk byl jedním z nejproduktivnějších hráčů ligy a v sezóně 2010/2011 dokonce získal titul nejproduktivnějšího hráče play-off. V Omsku nakonec Červenka odkroutil 2 velmi úspěšné sezóny. Díky jeho dovednostem a schopnostem se postupně začalo spekulovat o jeho přechodu do NHL, kde by mohl potvrdit svůj talent na nejvyšší úrovni.

Neúspěšný přechod do NHL a návrat do Evropy

V roce 2012 jeho skvělou hru zaregistroval kanadský tým Calgary Flames, za který ve zkrácené sezoně 2012/2013 Červenka odehrál 39 utkání, ve kterých nasbíral slušných 17 bodů. Očekávání Calgary i samotného Romana však byla vyšší a na následující sezónu se Červenka vrátil do Ruska, tentokrát do SKA Petrohrad, kde bodově navázal na své výkony z Omsku. V sezoně 2015/2016 následoval poměrně překvapivý návrat do Česka, konkrétně do ambiciózního Chomutova, kde si Roman opět zahrál pod Vladimírem Růžičkou a opět vyhrál bodování Extraligy.

Nový domov našel Červenka ve Švýcarsku

Od sezony 2016/2017 působí Červenka v nejvyšší soutěži ve Švýcarsku, kde pravidelně bojuje o nejvyšší příčky v bodování celé ligy. Postupně si vyzkoušel týmy HC Fribourg, ZSC Lions a SC Rapperswil, kde se dokonce stal i kapitánem týmu.

Reprezentační kariéra

Bohatá reprezentační kariéra Romana Červenky zahrnuje hned několik úctyhodných úspěchů. Zde jsou ty největší z nich:

  • Bronzová medaile z MS do 20 let v roce 2005
  • Dospělý mistr světa z roku 2010 a legendární Romanův votvírák
  • Účast na Zimní OH 2010 ve Vancouveru
  • Bronzová medaile z MS v roce 2011
  • Nejlepší útočník MS 2022 (5+12) a bronzová medaile
  • Kapitán mistrů světa v roce 2024 v Praze

I evropská cesta vede ke slávě a uznání

Roman Červenka je hráč, který dokázal, že i bohatá kariéra v evropských soutěžích může vést ke slávě a uznání. Hokejový životopis Romana Červenky je i bez výraznější stopy v NHL plný úspěchů. Těšíte se na novou hokejovou sezonu a patříte mezi fanoušky, kteří si rádi zápasy okoření sázkou? Vsaďte si na lední hokej u nové sázkové kanceláře Kingsbet.cz, která nabízí širokou kurzovou nabídku na prestižní hokejové ligy.