30. 4. 2024

Analýza Švýcarsko vs USA: Potvrdí reprezentanti Helvétského kříže formu?

Tři stříbra a šest bronzů, to je bilance Švýcarska na světových šampionátech, ve které chybí jen zlato. To by mohlo cinknout ve Finsku, kde alpská země jako jediná vyhrála všech sedm zápasů v základní skupině.

Švýcaři se přitom k prvenství propracovali svižným a útočným hokejem, ze všech týmů vyprodukovali nejvíce střel na bránu, které zároveň rezultovaly v nejvíce gólů spolu s Kanadou.

Švýcarská hra je pohledná i účelná, ve vyvážené sestavě se kloubí zkušenosti mazáků (Ambühl, Berra, Genoni) s dravci z NHL (Hischier, Suter, Kurashev), bodově vyčnívá turnajový lídr produktivity Denis Malgin.

Jestli má někde Švýcarsko slabinu, pak je to post brankáře, Genoni i Berra dostanou občas laciný gól. Každopádně Američané budou muset předvést maximální výkon, aby Švýcarsko vyřadili.

Můžou se sice opřít o bostonského brankáře Swaymana, ve Finsku jsou ale na štíru se zakončením.

Ze všech osmi čtvrtfinalistů dali nejméně branek (18) při nízké střelecké úspěšnosti 8%, což se projevilo zejména v zápasech se silnými evropskými soupeři (Finsko 1:4, Švédsko 3:2 sn, Česko 0:1).

Paradoxně se Švýcarskem se Američané utkávají po dlouhých sedmi letech, aktuální forma a síla mužstva mluví pro helvetský kříž.