30. 4. 2024

Sarriho čeká výzva nejvyšší: Vyhraje s Juventusem Ligu mistrů?

Po roce v Chelsea se vrací do Itálie. Trenér Maurizio Sarri se upsal nejúspěšnějšímu italskému klubu současnosti – Juventusu Turín. Mezi prvními ho v novém působišti vítal i viceprezident „Staré dámy“ Pavel Nedvěd. „Juventus je korunní úspěch mé kariéry,“ uvedl na své první tiskové konferenci 60letý kouč.

Trenér Massimiliano Allegri vyhrál pro Starou dámu pět titulů v řadě a naprosto si podmanil italskou Serii A, kde hrál Juventus v některých sezonách téměř vlastní soutěž. Na evropské scéně dvakrát dovedl černobílé do finále milionářské Ligy mistrů, tam však padl.

Poprvé v roce 2015 s Barcelonou, která v té době měla pohromadě útočné trio Messi-Neymar-Suaréz. Když se však Juventus probojoval pod Allegrim do finále Ligy mistrů podruhé v roce 2017, čekalo se, že proti Realu Madrid předvede více. Prohrál 1:4 a po zápase se mluvilo o taktickém selhání. Tehdy se židle pod Allegrim rozkývala poprvé. Další dvě sezony opět ovládl domácí scénu, ale na fotbalový olymp v podobě triumfu v Lize mistrů s klubem nedosáhl.

Anglická zkušenost

Přijít tedy musí někdo jiný, někdo, komu bude úspěch souzený. Juventus patří mezi top 5 nejlepších klubů na světě, kde se čeká okamžitý úspěch. Právě z tohoto důvodu je angažování rozvážného staršího trenéra Sarriho trochu překvapením. Šedesátiletý Ital Sarri vyhrál svou první trofej v životě až letos v květnu, kdy s Chelsea dobyl Evropskou ligu. Jinak nikdy nic.

Dlouhá léta působil v nižších italských ligách, ze kterých se po dvaceti letech prokousal až k angažmá v Neapoli, kde si udělal jméno. Sice na jihu Itálie nikdy žádnou trofej nevyhrál, ale na to, jaký měl k dispozici kádr, proháněl mistrovský Juventus docela slušně. Pro diváka navíc krásným ofenzivním fotbalem s útočným rozestavením 4-3-3. Loni si ho proto vybrala londýnská Chelsea jako nástupce jeho krajana Antonia Conteho.

Sarriho anglické angažmá třeba hodnotit spíše pozitivně. Jasně, titul v Premier League neudělal, jenže to ani nebylo možné, neboť Manchester City a Liverpool si hrály vlastní soutěž. Konečné třetí místo a vítězství v Evropské lize je možná tak ta nejvyšší meta, které bylo možné s kádrem Chelsea dosáhnout. Na Stamford Bridge byl téměř po celou dobu svého angažmá v nemilosti tamních příznivců, kteří si permanentně žádali jeho odchod. Ital nakonec nevyslyšel ani tak je, jako volání domova po kterém se mu na ostrovech hodně stýskalo. Vedení Chelsea mu dalo k návratu zelenou.

Sarri je svým způsobem domácí typ trenéra, je to italská nátura se vším všudy, jeho touha po návratu domů nebyla zase ničím tak překvapivým jako místo dalšího působení, které si zvolil. Sarri dlouhé roky vedl Neapol, která se postupně stala největším konkurentem Allegriho Juventusu. Hráči ho respektovali, fanoušci milovali. Juventus vs Neapol, to byl souboj severu proti jihu. Teď to v Neapoli vnímají, že jim milovaný Sarri vrazil kudlu přímo do zad. Možná na něj při vzájemných duelech budou pískat, Sarriho rozhodnutí však nezmění.

Tento trenér v letech touží na stará kolena konečně vyhrát doma titul a jaký jiný klub je vhodnější destinací, než Stará dáma, která vyhrala posledních 8 titulů v řadě. Jenže funkcionáři Juventusu jsou titulů přesycení a touží konečně po ušaté trofeje pro vítěze Ligy mistrů. Domácí titul se v Turíně bere jako povinnost. Výsledky tam zkrátka chtějí hned. Možná právě pro tento fakt je zvláštní, že do čela hvězdného týmu usadili Mauricia Sarriho, tedy trenéra, který si zakládá na tom, že tým na pochopení jeho hry potřebuje čas, navíc v Lize mistrů se mu s kluby nikdy nevedlo a víc zápasů tam prohrál než vyhrál.

Sázka na budoucnost

Od Juventusu je to nejspíš trochu sázka na budoucnost, jenže jestli někomu plyne v kádru Juve čas trochu rychleji, je to hvězdný portugalský útočník a největší osobnost týmu Cristiano Ronaldo. Sarri možná naučí hrát Juventus svoje 4-3-3 tím nejpreciznějším způsobem (má k tomu také ty nejlepší dispozice), ale za 3 sezony bude CR7 37 let a bohužel, stárnou i fotbalové legendy.

Další otázkou spojenou s příchodem Sarriho jsou posily. Kádr Juventusu je na takové úrovni, že se neočekávají drahé nákupy. Ze všeho nejdůležitější bude pro Sarriho přinést do týmu harmonii. Získat si kabinu hvězdami nabitého kádru. To je úkol každého fotbalového vrcholového manažera. Bude zajímavé sledovat, jak rychle se Sarrimu podaří vžít hráčům pod kůži svoji strategii a zda dokáže pozvednout Starou dámu na vyšší úroveň.