30. 4. 2024

Tomáš Hertl válí v NHL, ale neúčast na Olympiádě ještě nepřebolela…

Během 37 zápasu vstřelil český snajpr ve službách San José už 20 branek a figuruje mezi 10 nejlepšími střelci zámořské NHL! Jak 28letý Hertl vnímá svoji roli v týmu, jak se smiřoval s neúčastí na OH a jaké má letos cíle?

Pořádnou formu chytil Tomáš Hertl až po vánočních svátcích, a to navzdory prodělanému koronaviru.

„Dvacet gólů je krásných. Kdyby mi to někdo řekl, že je budu mít ještě ne v polovině sezony, nekoukal bych na něj asi s důvěrou. Ale udržet to po celých 82 zápasů je hrozně těžké. Někdy máte sérii, kdy vám to tam padá, pak ale přijde několik zápasů bez gólu. Není to jednoduché,“ vysvětluje současnou formu.

Český útočník více střílí, je na něm vidět větší tah a tlak na branku soupeře. „Ten větší počet střel je asi zásadní. Dřív, když jsme jeli 2 na 1, tak jsem nahrával, kdežto teď spíš střílím, protože vím, že ani nemáme tolik kluků, co by ty góly dávali,“ hodnotí Hertl změnu přístupu.

Hodně se posunul i Hertlův ice timing. Proti Fleyers to bylo téměř 24 minut, což je letošní maximum. Větší vytížení souvisí i s Hertlovou novou rolí v týmu.

Většina fanoušků ho má pořád zafixovaného jako bezstarostného rozesmátého kluka, ale s rolí lídra přibyly i vrásky. Kouč Boughner prozradil, že Hertl umí být i pěkně vzteklý. „Dokážu se taky naštvat v kabině a zařvat. Říct naplno, že jsme byli hrozní,“ potvrzuje.

Jeho San José se i v poslepované sestavě drží blízko postupových míst Pacifické divize. „My už na začátku museli hrát asi bez sedmi hráčů a vyhrávali jsme. Když dodržujete systém, tak i s mladými kluky se dají porazit ty silné týmy.

Sezona bude mít kaňku

V předchozích dvou sezonách Hertl špatně nesl, že už poměrně brzy jeho Žraloci vypadli ze hry o play off. Bude to letos jiné? „Potřebujeme nějakou vítěznou sérii. Zatím jsme hráli jen pět zápasů proti týmům z naší divize, takže nás čeká ještě spousta utkání, kde to bude, jak se říká, o čtyři body. Musíme do té doby něco nahrát, protože potom se ty ztráty hrozně těžko dohánějí,“ objasňuje situaci v tabulce.

Letošní sezona však bude mít pro Tomáše Hertla jednu černou kaňku. NHL nedávno odstoupila od plánované dohody o startu svých hráčů na Olympijských hrách. Tahle zpráva Tomáše Hertla ještě nepřebolela.

„Poprvé (v roce 2014) jsem nejel kvůli zranění, teď dvakrát po sobě z rozhodnutí NHL. Takže vlastně 12 let z kariéry v čudu. Přitom když jsme podepsali kolektivní smlouvu, tak jsme mysleli, že to máme v kapse. Vedení NHL ale nemělo moc zájem na tom, abychom do Číny letěli. Spíš jsou rádi, že budeme dohrávat v únoru odložené zápasy. To se hraje jen NBA, v televizi nebude americký fotbal ani baseball, sledovanost hokeje by měla být dobrá. Já pořád věřím, že si ještě v olympiádě zahraju v roce 2026. Ale kdo ví, co bude za čtyři roky. Vždyť ani nevíme, co bude příští týden,“ uzavřel myšlenky na olympiádu.

Zdroj: Sport.cz