30. 4. 2024

Patrick Kluivert mu dal přezdívku „nový Messi“ Má Barcelona opět superhvězdu?

Možná jste ten příběh už někdy slyšeli. V roce 2008, kdy Pep Guardiola poprvé trénoval Barcelonu na Camp Nou. Tehdy současný trenér Manchesteru City všechny šokoval, když do základní sestavy vybral neznámého dvacetiletého mladíka z La Masie.

Jmenoval se Sergio Busquets a dnes jeho jméno zná celý fotbalový svět. Vždy byl velmi vděčný za šanci, kterou dostal, a i dnes hraje v týmu Blaugranas klíčovou roli.

Nyní se však vraťme do současnosti. Před více než dvěma týdny vedl Xavi, bývalý žák Pepa Guardioly, Barcelonu poprvé do boje jako trenér. Duel se hrál na konci listopadu na půdě městského rivala Espanyolu a Xavi všem vyrazil dech, když do základní jedenáctky nominoval teprve sedmnáctiletého Iliase Akhomacha. Přesto se nikdy předtím nedostal ani na soupisku bývalého trenéra Ronalda Koemana.

Příběh Iliase Akhomacha se tak od samého počátku velmi nápadně podobá osudu Sergia Busquetse. Zda se z něj stane i světová superstar, je samozřejmě zatím ve hvězdách. Fanoušci Barcelony do něj však již vkládají velké naděje. Přestože za první tým odehrál zatím jen 45 minut.

Xavi mu hned na začátku jeho působení na lavičce Blaugranas dal jasně najevo, že chce následovat Guardiolovu úspěšnou cestu. Tedy postavit jádro týmu na odchovancích klubu, kteří prošli slavnou La Masií a mají klubovou DNA takříkajíc v krvi.

Nový Messi?

Ilias Akhomah byl dlouho jednou z největších hvězd barcelonské akademie. Jeho zařazení do základní sestavy proti Espanyolu proto nebylo pro znalce vnitřních poměrů v klubu takovým překvapením, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Ačkoli má marocké rodiče, narodil se ve Španělsku, které se nakonec rozhodl reprezentovat. Poprvé se do povědomí fotbalové veřejnosti dostal v roce 2019, kdy o něm tehdejší šéf barcelonské akademie – legendární Patrick Kluivert – podle serveru Goal.com řekl: „V La Masii už máme nového Messiho.“

Agent Iliase Akhomacha Horacio Gaggioli však varuje, že srovnávání s Messim může sedmnáctiletému hráči spíše uškodit než pomoci: „Ilias není nový Messi, a i kdyby byl, neměli bychom o něm takhle mluvit. Být jako Messi je prakticky nemožné.

Akhomah je naopak skvělý hráč s obrovským potenciálem. Musím říct, že je o něj v Barceloně velmi dobře postaráno a hlavně se drží nohama na zemi. Soustředí se jen na fotbal.“

Ilias Akhomach prokazuje své nesporné kvality od začátku aktuální sezóny. Nejprve se prosadil do B týmu Barcelony, za který vstřelil v úvodních čtyřech zápasech dva góly, a poté přišla již zmíněná pozvánka od Xaviho do prvního týmu.

V zápase s Espanyolem (1:0) se Ilias Akhomach neprosadil a po 45 minutách ho nový trenér „Blaugranas“ stáhl ze hřiště, ale na tento zápas bude syn marockých rodičů jistě vzpomínat do konce života. Kvůli červené kartě v mládežnické Lize mistrů musel nuceně vynechat důležitý zápas skupinové fáze Ligy mistrů proti Benfice Lisabon (0:0).

Prozatím poslední zápas odehrál katalánský velkoklub minulý víkend proti nevyzpytatelnému Villarealu (3:1) a talentovaný mladík byl opět na soupisce Xaviho. Tentokrát nenaskočil na hřiště z lavičky.

Přesto se zdá, že Ilias Akhomah má před sebou velmi slibnou kariéru. Nebude z něj nový Lionel Messi, ani Sergio Busquets. Půjde svou vlastní cestou a jen čas ukáže, jak daleko nakonec dojde.

„Je to křídelní hráč, který se může prosadit v soubojích jeden na jednoho. Vzhledem k našemu stylu hry takového hráče potřebujeme. Zaslouží si šanci,“ uzavírá Xaviho bratr a zároveň jeho asistent na lavičce Blaugranas Oscar Hernandez.