28. 10. 2024

Jak americký Dream Team vyhořel na olympiádě v Aténách a zlato brala Argentina!

Zdroj: Freepik

V řecké metropoli se v srpnu roku 2004 odehrál turnaj, který bez nadsázky vešel do historie basketbalu. Nejen tím, že v něm triumfovala Argentina. Pojďme se vrátit společně v čase… 

Od LOH 1992 v Barceloně, kdy Američané poprvé na olympiádu přivezli Dream Team složený z hvězd NBA, neměl mužský turnaj jiného vítěze než USA.

Hned první kolo skupin turnaje však přineslo šok.

Největší favorit z USA, opírající se o hvězdy draftu, prohrál o 19 bodů s neznámým karibským Portorikem, které táhl 24 body rozehrávač Utahu Jazz Carlos Arroyo.

Sestřih 👇

Americký výběr později předvedl další blamáž s Litvou, když Evropanům podlehl 90:94 – zejména díky koncertu Jasikevičiuse. Nakonec Američané byli rádi za postup ze čtvrtého místa skupiny B.

Ve čtvrtfinále však výběr hráčů z NBA zabral, když porazil dosud neporažené Španělsko 94:102, když zejména Marbury táhl Američany 31 body a 4 asistencemi.

Domácí Řecko hnané fanoušky prohrálo s Argentinci 64:69 a skončilo před branami semifinále. Italové si celkem snadno poradili s překvapením turnaje z Portorika a Litva nedala šanci Číně (95:75).

Patrně zdaleka nejslavnější zápas turnaje se hrál 27. srpna v semifinále, v němž se utkaly USA s Argentinou. Jihoameričané sehráli duel, na který se nezapomíná.

Manu Ginobili zaznamenal 29 bodů a v souboji spoluhráčů ze San Antonia předčil Tim Duncana, jenž nastřílel pouze 10 bodů a utkání nedokončil pro 5 osobních chyb.

Skvěle zahrál také Walter Hermann, Luis Scola a dirigent Pepe Sanchez. Argentina zvítězila 89:81 a postoupila do zápasu o zlato.

Jejich soupeřem se po vítězství 100:91 nad Litvou stali Italové, které do finále dovedl 31 body vyhlášený sniper Basile.

Před finále si Američané a Litevci zopakovali souboj ze skupiny. Američané díky výborné střelbě a výkonu trojice Marion, Wade a Iverson zvítězili 104:96 a neodjeli domů s prázdnou. Litevci tedy třetí bronz v řadě nezískali.

Ve finále zahrál svůj velký part pivot Argentiny Luis Alberto Scola, který s bilancí 25 bodů a 11 doskoků nejvýrazněji přispěl k vítězství svého celku a k oslavám olympijského triumfu. Argentina získala vůbec první medaili na olympijském basketbalovém turnaji a hned byla zlatá. Kvarteto Ginobili, Scola, Oberto a Nocioni (spolu s Delfinem) se stalo součástí argentinské zlaté generace

Argentina – olympijský vítěz : Pepe Sanchéz, Manu Ginóbili, Alejandro Montecchia, Fabricio Oberto, Walter Hermann, Gabriel Fernándéz, Hugo Sconochini, Luis Scola, Leonardo Gutiérrez, Andrés Nocioni, Carlos Delfino, Rubén Wolkowyski. Trenér: Rubén Magnano

MVP turnaje: Manu Ginóbili (Argentina)