18. 10. 2024

Terryho podklouznutí při penaltě stálo Chelsea nejcennější trofej!

Zdroj: Depositphotos

Jeden z nejhorších fotbalových zážitků prožíval John Terry po finále Ligy mistrů v květnu 2008. Stačila povedená rána a kapitán Chelsea by o pár minut později přebíral v Moskvě nejcennější klubovou trofej.

Jenomže zkušený obránce rozhodující penaltu neproměnil.

Z vítězství se tak nakonec radovali hráči Manchesteru United. Přitom stačilo tak málo!

Vyrovnané finále se za stavu 1:1 rozhodovalo v penaltovém rozstřelu.

Chelsea se dostala do výhody, když brankář londýnského týmu Petr Čech vyrazil pokutový kop Cristiana Ronalda. K triumfu Chelsea stačilo, aby někdo z jejích hráčů proměnil v páté sérii rozhodující penaltu.

A odpovědnost na sebe vzal jako správný kapitán právě Terry. Nikdo na stadionu v tu chvíli nevěřil, že by mohl neproměnit. A přesto se to stalo! Na mokrém trávníku podklouzl a míč poslal smolně do levé tyčky.

„Když se Terry na penaltu připravoval, tak jsem byl přesvědčený, že ji dá. Když ho vídám na trénincích reprezentace, tak je vždycky proměňuje,“ přiznal obránce Rio Ferdinand z Manchesteru pro agenturu Reuters, že ve šťastný konec už nevěřil.

Definitivní rozuzlení přišlo v sedmé sérii. Zatímco Giggs proměnil, Anelka z Chelsea ne.

Všichni hráči Chelsea se v tu chvíli smutně sesuli na trávník nebo jen nevěřícně sledovali, jak Manchester slaví. Nejhorší pohled byl ale na Terryho.

Nešťastníka museli přímo na trávníku uklidňovat spoluhráči, zkušený kapitán se před televizními kamerami rozplakal na ramenou trenéra Avrama Granta.

„John není schopný slova, je strašně smutný a brečí. Nicméně nesmíme zapomínat, že do finále jsme se dostali hlavně díky němu,“ neházel Grant vinu z porážky na Terryho.

Ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů však Terry nakonec s Chelsea dobyl o 4 roky později, byť kvůli červené kartě v semifinále nemohl být přímo na place.