29. 4. 2024

Je Alistair Brownlee připraven ovládnout ironmanské MS?

Zdroj: Freepik

Už 34letý britský triatlonista se na krátkých tratích stal legendou, když dokázal jako první obhájit olympijské zlato a na okruhu WTCS vyhrál co se dalo. O stejný status legendy se chce pokusit i mezi železnými muži. Jaké má šance?

Hvězdou kariéru Alistaira v posledních letech brzdilo zranění kotníku, kterého připravilo o celou loňskou sezonu včetně další obhajoby olympijského titulu v Tokyu.

Brit musel na operaci a dlouho se dával dohromady.

Dlouhé čekání na jeho závodní návrat skončilo minulý měsíc na Oceanside 70.3. Na ironmanské poloviční distanci však Brownlee bral pouze čtvrté místo za vítězným Jacksonem Laundrym.

Ali z výsledku neskrýval zklamání, ale zároveň přiznal, že nebyl zdravotně zcela fit. Týden před závodem prodělal nemoc.

„Myslel jsem si, že se to zlepšilo, a když přišlo na závod, uvědomil jsem si, že to asi není úplně lepší a že jsem vlastně dost nemocný,“ dodává.

Na odložené mistrovství v Utahu je podle jeho týmu v plné formě a připraven svést s Kristianem Blummenfeltem bitvu o trůn. Tihle dva se pak potkají o měsíc později na Sub7 v Německu.

Z hvězdného startovního pole kvůli nemoci odpadli dva favorité Jan Frodeno a Javier Goméz. I tak startovní listina skýtá velká jména.

Mezi největší favority patří kromě Blummenfelta a Brownleeho také Kanaďan Lionel Sanders, Nor Gustav Iden, Německ Sebastian Kienle nebo Brit Joe Skipper.

Alistair Brownlee je z krátkých tratí zvyklí na hodně agresivní styl závodění, což na takhle dlouhé distanci může být více na škodu.

Pokud chce britský závodník uspět, bude muset ukázat více trpělivosti a více taktické vyzrálosti než doposud na dlouhých tratích ukázal.

O tom, že Brownlee z vody poleze jako jeden z prvních asi nikdo nepochybuje, ovšem cyklistika v Saint George bude zrádná. Obzvláště pro sprintery jako Brownlee.

Očekávají se nástupy závodníků z druhého sledu, kteří nejsou tak dobří běžci a před maratonem budou potřebovat náskok.

Při takto vyrovnaném poli bude dost možná rozhodovat posledních deset kilometrů maratonu. Přepálený začátek tak může znamenat konec nadějí.

Alistair tedy musí věřit svému tempu a nenechat se strhnout závoděním. Jako běžec ještě nedávno neměl v olympijském triatlonu konkurenci. Potvrdí to i na maratonu?