25. 9. 2024

Analýza Finsko vs Česko: Uspěje Jalonen proti svým?

První zápas Českých hokejových her odehraje národní tým v Ostravě proti Finsku, tedy soupeři, odkud pochází nový trenér národního Kari Jalonen.

Právě pro finského kouče půjde o velice prestižní duel, ve kterém by rád se svým mužstvem uspěl.

V přípravě střídá český tým lepší a horší okamžiky, po úvodních třech výhrách dvakrát prohrál (Německo, Slovensko), aby následně otočil na nájezdy druhý duel se Slovenskem (4:3p).

Lodivod národního týmu každopádně přivítal před třetím turnajem EHT v kádru další posily, a to do všech formací.

V brance může nastoupit Langhammer, obranu doplnili zkušení Šulák a Jordán (po covidu), produktivitu zvednou Červenka, Špaček nebo Stránský.

K dispozici je rovněž Hynek Zohorna. Kari Jalonen má soupeře skvěle načteného, finský hokej zná do nejmenších detailů, a tak bude český tým připraven prakticky na vše.

Seveřané přijeli do Čech každopádně v dobrém rozpoložení, v přípravě vyhráli všechno, co se dalo, dvakrát porazili Norsko a dvakrát Dánsko.

Mužstvo dobře brání, týmu se daří v přesilovkách. V kádru je celá plejáda známých jmen (17 vítězů z posledního ZOH), nicméně obrana má trochu výškový deficit, rovněž bruslení nebude tak skvělé jako v minulosti, sestava Suomi zestárla.

Zaplněná Ostravar Aréna navíc vybičuje Čechy k lepším výkonům než v posledních zápasech, po šedesáti minutách se tak může prodlužovat.