24. 9. 2024

Analýza Oceláři Třinec vs HC Sparta Praha: Kdo vykročí pravou nohou?

Na Velikonční pondělní začne očekávané finále extraligy, které proto sobě svádí dva tuzemské hokejové giganty. Střetnou se v něm dvě rozdílné hokejové filozofie.

Třinec byl dlouho pověstný svou ofenzívou, pod trenér Václavem Varaďou ale začal klást důraz hlavně na propracovanou defenzivu, která nese úspěchy.

Za posledních pět sezon se Oceláři prokousali čtyřikrát do finále a letos můžou završit zlatý hattrick. To Sparta čeká na extraligový titul 15 let, což je pro ambiciózní klub hodně dlouhá doba.

Pražané se narozdíl od Třince opírají o velkou útočnou sílu, jako jediný tým se v základní části dostali přes metu 200 vstřelených branek a nejvíce jich dali také v play off.

Naneštěstí se jim v posledním zápase zranil nejlepší střelec ve vyřazovací části Tomášek, ve dvojici s Chlapíkem posbírali v 10 zápasech po 13 bodech.

Nejproduktivnějším hráčem Třinec v play off je jen šestibodový Vrána, největší hvězdu mají obhájci titulu mezi tyčemi.

Ondřej Kacetl pustil v letošním play off za svá záda jen 6 střel a chytá s úspěšností 96,50 %, takže je spoluhráčům stačily k vítězstvím většinou dva góly.

Obě předchozí série přitom začal Kacetl s čistým kontem. Ale také Sparta našla po letech v bráně jistotu, Hudáček se může chlubit úspěšností zákroků 93,66 %.

V základní části vyhrál Třinec všechny čtyři vzájemné zápasy a padalo v nich hodně branek (7:4, 4:2, 8:5 a 4:1).

Ve finále se žádná přestřelka nedá čekat, Třinec hraje v play off na fotbalové výsledky, jen v jednom z jeho osmi utkání viděli diváci více než tři góly.