30. 4. 2024

Preview Finsko vs Švýcarsko: Zaskočí reprezentanti helvétského kříže i Finy?

Národní tým ztroskotal v osmifinále se Švýcarskem, kterému podlehl 2:4, a zaznamenal tak nejhorší výsledek v historii. Švýcaři se porvou o postup do semifinále s Finskem. Jaké budou jejich šance proti seveřanům?

Zprávy z Finska:

Po třech výhrách, osmi získaných bodech a prvním místě ve skupině C se Finsko zařadilo rovnou mezi nasazenou čtvrtfinálovou čtyřku. Zejména obrat proti Švédsku z 1:3 na 4:3 po prodloužení, jim vlil sebevědomí do žil.

A to zcela po právu a očekávaně, neboť svěřenci trenéra Jukky Jalonena přicestovali na pekingské hry s velezkušeným týmem, jasnou představou o vlastní prezentaci a v roli jednoho z největších favoritů na nejcennější kov.

Ve vyřazovacích fázích olympijských turnajů se Suomi, ovšem zlatý kov ne a ne dobýt. Kapitán Marco Antilla má kolem sebe výjimečné mužstvo. Nejproduktivnější jsou útočníci Sakari Manninen (3+2) a Teamu Hartikainen (1+4). V dobrých číslech je i golman Harri Sateri (94,34%)

Zprávy ze Švýcarska:

Švýcaři se do čtvrtfinále dostali po sérii tří porážek ve skupině, kde postupně nestačili na Rusy (0:1), Čechy (2:1 po SN) a překvapivě Dány (5:3). Reparát proti Čechům však svěřenci kouče Fishera zvládli na jedničku a proklouzli mezi osm nejlepších.

V právě v této fázi olympijského turnaje Švýcarsko dvakrát v řadě chybělo – v roce 2014 nestačilo v osmifinále v Soči na Lotyšsko (1:3) a před čtyřmi lety v Pchjongčchangu zase na pozdější poražené finalisty z Německa (1:2).

Reprezentanti helvétského kříže mají dvě rovnocenné golmany. Jak Leonardo Genoni, tak Reto Berra odchytali dva zápasy. O něco lépe si však vedl prvně zmíněný Genoni, který vychytal postup proti Čechům. Dá se předpokládat, že proti Finům tedy v brance zůstane.

O góly se se zatím švýcarští střelci spravedlivě dělí, zatím žádný nedal víc než jednu branku.

Vzájemná historie:

Oba týmy se na olympijském turnaji potkaly pouze jednou, a to v roce 2006. V italském Turíně tehdy jednoznačně kralovalo Finsko, které svého soupeře rozstřílelo 5:0.

Od té doby se obě země střetly na světových šampionátech pětkrát a čtyřikrát se radovali Finové. Naposledy však zvítězili Švýcaři, kteří na MS 2018 v Dánsku svého nejbližšího soka vyřadili při stříbrném tažení právě ve čtvrtfinále.

Predikce:

Favoritem budou Finové, kteří jsou na šampionátu stoprocentní, mají vyladěný tým ve formě a na poslední velké akci (MS 2021) brali stříbro. Švýcaři jsou opět v roli, kdy mohou pouze překvapit. Osmifinálová výhra nad Čechy je však nakopne.